Zephyros (Zefiros) Kimdir?



Bu soruyla çoğu kez karşılaştık. Kelimenin aslı Zephyros isminden türemiştir. Motelimizin kamping döneminde bir grup üniversiteli gencin de bu ismin oluşmasında katkısı olmuştur:)

Zephyros isminden Zeferiya'ya , daha sonra da Zeferia 'ya dönüştürülmüştür. 

En detay ve doğru yanıtı verebilmek için Zephyros'un açıklamasını yapmak gerekir. 

Halikarnas Balıkçısı'nın Bodrum'u ilk gördüğü andaki duygularını anlatan Mavi Sürgün isimli kitabında;
"Mavinin asıl canı ciğeri gönlü olan maviliği ilk olarak mal eden ben değilim. İlk yıllardan beri şehir mavi esen delikanlı Meltem Tanrısı Zefiros'un adından Zefiriye diye anıldı" olarak yazmıştır.
Yani tanım olarak; hem Bodrum şehrine tarih öncesi zamanlarda verilen bir isim olarak bilinir. Hem de yabancı kaynaklarda "the west wind (batı rüzgarı)" olarak tanımlanmış mitolojik bir tanrıdır. 


Hikaye 
Yunan aşk tanrısı Eros ve Psyche arasında geçen bir aşk macerasını anlatmaktadır.
Efsaneye göre Psyche, erkeklerin Afrodit 'e tapmalarını vazgeçirecek kadar güzeldir. Bu duruma sinirlenen Afrodit, oğlu Eros'dan bu kızı dünyanın en çirkin adamına aşık etmesini isteyerek cezalandırmak ister. Lakin, Eros kıza kendisi aşık olur ve Zephyros'un yardımı ile kızı hiç kimsenin bilmediği bir saraya kaçırtır. Ölümlülerin bir tanrının yüzünü görmeleri yasak olduğu için, Eros kimliğini kızdan gizli tutar ve birlikte oldukları oda hep karanlıktır.

Bir gün Psyche kız kardeşlerini çok özler ve Eros 'a onları görmek istediğini söyler. Onları kaldıkları saraya çağırır. Kız kardeşleri sarayın görkemini çok beğenirler ve Psyche'yi çok kıskanırlar.  Psyche'nin aklına olmadık şüpheler sokarlar. Bu laflar ve kuşkular üzerine Psyche, bir gece merakına yenik düşer ve yanında uyumakta olan Eros'un üzerine ışık tutar. Eros' u görünce büyülenir ve anlar ki dünyanın en yakışıklı genci yanında uyumaktadır. Fakat, Psyche dalgınlıkla elindeki kandilden birkaç damla yağı Eros'un üzerine damlatır ve onu uyandırır. Eros, olayları anladığı zaman büyük bir hayal kırıklığına uğramıştır. Bunun üzerine sarayı terk eder.

Psyche her yerde aşkını aramıştır ve en sonunda Afrodit'ten yardım istemeye karar verir. Afrodit, kızı sınamak için bir dizi güç görevler verir. Psyche, kendisine verilen görevleri başarı ile tamamlar. Eros ve Psyche tanrıların da bulunduğu bir törenle evlenirler. Törenden önce tanrılar tarafından Psyche'ye ambrosia (ölümsüzlük şerbeti) içirilir. Böylece sonsuza dek birlikte yaşarlar.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Masal...

Giriş